"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery

luni, 20 iunie 2011

Miresme de menta si floare de salcam, maces, si soc

Este luna iunie.

Salcamul a inceput sa-si scuture florile, ale caror petale cad rand pe rand pe o iarba verde.
Florile de maces imi amintesc de trandafiri care sunt inca imbobociti.
Menta se inalta.

De la munte mi se spune ca cimbrisorul este raspandit si mi se culege cateva plantute pentru ceai si pentru sufletul meu.
Ador cimbrisorul, pinul, bradul si sovarvul de pe meleagurile copilariei mele...
Aici, mugurii si-au lasat fragezimea, insa brazii au ramas la fel de verzi...
Despre brad si pin gasiti mai multe in acest text Muguri de brad si pin- muguri de nadejde


Folosesc frunzele de menta proaspata la prajituri cat si la bauturile naturale de primavara-vara.
La sucul din ginger, la apa de trandafiri.

Mierea de menta este analgezica, tonica, antiseptica.
Am avut ocazia sa consum miere de menta, de trifoi si e interesant sa descoperi noi gusturi. Pana se culege mierea, ma bucur de cateva petale de trifoi.
Stiu iepurii de ce-l prefera iar asa mai invat de la natura.





De 2 ani n-am mai preparat dulceata din flori de salcam, asa ca ma bucur doar de miere.
Au inflorit salcamii si simt mirosul lor. Timp de 2 saptamani m-am bucurat de acest minunat salcam.


La socata, adaug cateva frunze de menta.
La dulceata de capsuni si la siropul de zmeura adaug cateva frunze de menta.
Si binenteles prepar siropul de menta.

Pentru siropul ce tine cateva zile la frigider, prepar un ceai din  frunzele unui buchet  de menta. Cand se raceste adaug miere.



Siropul pentru a fi pastrat 3, 4 luni, necesita fierbere. Sunt nenumarate retete.Alegeti ce vi se pare mai sanatos, nu neaparat mai simplu, mai ieftin si mai usor de preparat.

Cautati retete, carti ale oamenilor care stiu mult mai multe. Care au studiat si care simt.
Uneori prepararea acestora necesita timp, atentie, dispozitie, bani, resurse. Dar multe vin din noi.
Orice ati pregati, pregatiti cu tot sufletul, cu dragoste si constiinta. Si cand sunteti in armonie.

Sanatatea nu are pret!

Cautand sa ma bucur cat mai mult de proprietatile fiecarei flori si fiecarei frunze, am gasit preparatele raw.  De 2 ani am ales aceasta varianta si simtim ca e cea potrivita. Sa stoarcem frunzele de menta la un storcator cu ax melcat, apoi sa preparam o limonada.
La fel si cu zmeura, obtinem un suc proaspat de o culoare magnifica. Pastram la congelator in acele pungi pentru cuburi de gheata.


Prepararea siropului de flori de soc necesita rabdare. Si multa rabdare sa desprinzi florile minuscule de pe crengute...
Ca si prepararea gemului de afine, fragi- de la culegere, curatare, preparare.


Cate ceva despre fructele de padure gasiti in Sanatatea din fructele de padure
Dulceata de fragi este o amintire frumoasa  a copilariei mele.
Un intreg proces de la culegerea lor pana la prepararea ei de catre mama.
Cei drept ma sustrageam de la curatarea lor de gazulite si frunze.

Amintiri de la munte, din padurile cu brazi si molid, ganduri si sentimente gasiti in Muntii din trairea mea

Siropul de menta cei drept, se prepara usor si in toata casa miroase a menta.
E o incantare sa prepar acest sirop.
Prepar un ceai concentart de menta din 300gr de frunze de menta la 1l de apa. Las la infuzat pentru o zi. Iar a doua zi adaug cantitatea de zahar ( de trestie) si fierb 10 minute. Si adaug zeama de la o lamaie in ultimele 2 minute.
Anul acesta mi-a iesit de culoarea verde. Cred ca depinde si de soiul mentei. Sunt peste 20 de soiuri de menta.

Fiecare parte a plantei are perioade optime pentru recoltarea lor.
De aceea inainte de prepararea tincturii, siropului, dulcetei, ma informez despre fiecare planta in parte.

Chiar daca o cunosc si chiar daca am mai facut preparate din plante. Prin faptul ma informez, aduc noi informatii si ma apropii de aceste plante imi dau ocazaia sa le cunosc vibratia si unicitatea lor. Si astfel aduc informatia, energia si in fiinta mea.

Aceste plante oricum actioneaza si daca constientizez si daca nu pentru ce sunt utile. Insa aleg varianta de a face preparate constient si pentru sanatatea mea si a persoanelor ce le daruiesc.
Stiu ca batranii faceau ceaiuri si preparate de leac, cum le spuneau ei. Nu tineau cont ca se pune o lingura de floare la ceai...Puneau cu mana, cu gandul si binecuvantau prin cuvant.

Dar fiecare alege ce accepta si ce nu.
Daca nu poti accepta ideea de a nu spala florile. Alege sa le speli.
Cauta sa vezi ce e important pentru tine.
Si orice ai face fa din tot sufletul.
Este un indemn pe care mi-l adresez mie si daca rezonezi cu el foloseste-l.

Nu doar reteta este importanta ci si evolutia acestei plante. Imi place sa urmaresc plantele in evolutia lor. Sa le observ inca de cand fac primele frunze.
Este importanta starea in care te afli.
Este important sa multumesti plantei inainte sa o culegi. Pentru mine este important. Este important sa le arat apreciere si respect si sa le multumesc ca au ales sa creasca.

Si daca le culeg, aleg sa echilibrez balanta prin a si planta seminte, flori...
Caut sa nu fiu doar un consumator.
In ceea ce priveste plantarea lor...ma suplineste Sufletul meu drag.

Aleg sa nu se vada pe unde am trecut, sa las totul in armonie, sa nu rup crengi...


Despre menta, stiu ca e mai greu sa o inmultesti prin seminte. Si mai degrada faci acest lucru prin plantarea mentei in ghivece mai mari. Si apoi in gradina...
Oricum din ghivecele cu menta au ajuns in gradina. N-au vrut la ghiveci.
In gradina daca pui un buchet de menta, aceasta va deveni o minunata tufa in 2 ani.
Anul acesta a iesit dublu decat a fost plantata.




Cu cat culegeti mai multe frunze si ramuri, cu atat menta va creste. Menta poate fi recoltata pe toata perioada de dezvoltare a plantei.
Frunzele de menta se lasa la uscat intr-o camera calda, la umbra. Dupa ce s-au uscat, frunzele se pot pastra in recipiente inchise sau pungi de hartie, ferite de umiditate si caldura.


Cumpar aceste plante si sunt atenta la culoarea lor, la conditiile de pastrare si la detaliile despre producator, data ambalarii si termenul de valabilitate. Contraindicatiile si indicatiile sunt utile cat si modul de preparare. Sunt informatii de bun simt.
Daca ma intereseaza continutul de mentol atunci aleg menta crescuta in zone mai racoroase. Cea cultivata in sera are mai mult ulei volatil. Sunt mai multe specii de menta si astfel si gustul lor e putin diferit.

Atunci cand le primesc de la buna mea prietena, de la mama, multumesc din tot sufletul si sincer nu mai sunt atenta la cele de mai sus. Aceasta pentru ca sunt ele atente :-)


Plantele de ceai sunt benefice pentru sanatate insa e bine sa te informezi de multe aspecte inainte de a consuma ceaiuri, tincturi. Fie ca bei ceai in mod frecvant sau ocazional.
Ceaiul de menta are si contraindicatii si ca orice fel de ceai se bea in anumite cantitati.

Ceaiul nu este apa!

Este important sa ne reamintim si acest lucru.
La fel, un sirop este mai bun decat sucurile cumparate. Insa atentie la cantitati si la categoriile de varsta si la afectiuni.
O planta iti poate fi adjuvant in tratarea si ameliorarea unor afectiuni dar daca o folosesti in mod necorespunzator iti poti face rau.

Pentru ca un ceai iti poate face bine, poate fi un remediu, dar poate fi si toxic pentru organism daca nu-l prepari cum trebuie.

Frunzele, florile, se infuzeaza doar, nu se fierb! Cautati sa va informati despre toate acestea. Asa contribuiti la sanatatea, la respectul si iubirea de sine.


Exista multe varietati de menta insa cel mai bine este sa cultivati soiuri care cresc in zona unde stati. Si sa consumati plantele din zona unde v-ati nascut.
Tulpinile si frunzele se recolteaza in perioada infloririi.

In cazul papadiei frunzele se recolteaza in primele stadii de dezvoltare.

Mai multe despre papadii am scris  in Infloresc papadiile.

La menta, frunzele sunt colectate atunci cand ajung la maturitate. Pentru recoltarea frunzelor si florilor prefer diminetile zilelor senine. Cand inca este roua. La fel si in cazul florii de papadie.
Daca ati observat dimineata sunt mai putine gaze, florile se desfac si sunt spalate de roua si cu aceasta ocazie ne folosim si de apa de roua.

La fel procedez si pentru culegerea urzicilor, leurdei.

La culegerea mugurilor de brad prefer sa-i culeg dupa ce roua s-a evaporta.
Pentru recoltarea fructelor de soc sau a semintelor de menta, rubarba aleg zilele racoroase si cu mai putin soare.

Despre rubarba si prepararea dulcetii am scris in Rubarba.


Desigur, fiecare parte a plantei are particularitatile ei de dezvoltare, si distingem perioade optime pentru recoltarea lor, atunci cand continutul in ingredienti activi este maxim.


La greci numele plantei (Menta) este asociat cu cel al nimfei Minthe. Fiind atrasa de zeul Hades, Minthe a starnit gelozia sotiei acestuia, Persephona, care a vrut sa o ucida. Ca sa o crute de moarte Hades a transformat-o pe nimfa Minthe intr-o planta care sa ramana sacra pentru el.
Simbolizand ospitalitatea, menta este planta care invie spiritul.

Anticii aruncau frunze prospete de menta pe podele in sinagoga pentru ca fiecare pas al lor sa imprastie aroma.

Grecii si romanii ornau mesele festive cu menta inainte de venirea oaspetilor. 



In unele sate se spune ca socul ar fi ocrotit de duhuri si nu este bine sa-l tai.



Se spunea ca socul nu este lovit de trasnet El creste pe orice fel de pamant si la marginea padurilor si pe florile sale nu se aseaza albina.


Atingerea ramurilor sale este binefacatoare, dar nu e bine sa dormi sub soc, mai ales daca este inflorit.

Legenda sau nu, acestea sunt zicerile.
Cei drept n-am vazut albine la floarea de soc.

In schimb, floarea macesului e zumzaita de multimea de albine. Fiecare floare are albina ei.
De cateva zile au inflorit salcamii, socul si macesul e in floare.
Petalele de maces le culeg pentru ceai, indicate în afectiunile ficatului rinichilor.
Sunt acele minunate flori roz cu cinci petale.
Si apa de flori de maces.

Menta este atat o planta medicinala, cat si condiment. Are efect sedativ, dezinfectant si cicatrizant. Ajuta si in cazul problemelor gastro-intestinale si calmeaza indigestiile prin enestezierea mucoasei gastrice

Este recomandata in afectiunile sistemului respirator precum bronsitele, laringitele, pneumoniile sau simple raceli datorita continutului de mentol si numeroase alte substante cat si vitamina C.

Este folosita in inhalatii, menta ajuta in sinuzite datorita efectului sau vasodilatator al mucoasei nazale. Oboseala, stressul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa. Uleiul de menta are efect stimulant si tonic de aceea se recomanda in cazul reumatismului.Pentru reumatism sunt recomandate baile cu menta.

Menta este folosita si in aromoterapie.
Folosesc frunze de menta pentru a adauce prospetime in incaperi.
Cateva frunze de menta uscata puse intr-un saculet de bumbac, pentru perna.
Si binenteles apa de menta. Frunze de menta lasate pentru o zi in apa.

Florile de soc sunt culese in zilele cu soare. Florile sunt utilizate ca pulbere, ca tinctura  ca ulei de soc ( macerate cu ulei sau de masline), sub forma de ceai, ca bautura racoritoare (socata) si ca sirop. Florile de soc le folosesc la ornarea prajiturilor cu crema de ciocolata, pentru aspect dar si pentru mireasma lor.



Florile de soc au proprietati antinevral­gice. Sunt indicate in abcese, arsuri, avand proprietatea de a calma durerile.




.
Fructele de soc se folosesc la prepararea siropului si a dulcetii . Siropul se poate prepara din 1000 g suc de fructe ia 1500-1700 g zahar brun. Pentru aroma se poate adauga in timpul fier­berii cateva flori uscate apoi acestea se scot. La gemul din floare de soc adaug si frunze de menta. In alti ani am adaugat si doua cuisoare.


Infuzia de soc este sudorifica, antiinflamatoare, diuretica, antiseptica si utila in bronsita si in afcetiunile respiratorii.


Infuzia combinata si compresele cu soc le-am folosit in caz de arsuri, eczeme si au efecte.  Aici, depinde de fiecare ce tolereaza si ce agreeaza. Eu una asta folosesc in combinatie cu brusture si urzica. In ceea ce priveste tincturile si cataplasmele in problemele de piele.
Flori de soc puse la macerat in 300 ml de apa, vreo 10-12 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, apoi fierb cateva flori de soc in 300 ml de apa. Las sa se raceasca si filtreaz. In final, se amesteca cele doua extracte si le folosesc sub forma de comprese.
Stiu ca acest preparat se foloseste ca si ceai, adica de baut, insa nu l-am incercat.

Pentru sirop. Mai intai un ceai de flori de soc dupa ce au fost desprinse de pe crengute. Fierb apa separat o las la racit pe jumatate apoi o torn peste flori si adaug sucul de la 5 lamai. La 3 litri de suc voi adauga zaharul, a doua zi dupa ce scot florile. Inca nu stiu cata cantitate. 
Azi, prepar si eu siropul pentru prima data. Il fierb 10 minute ca la sfarsit sa arate precum mierea.
Am folosit flori cat apa sa le acopere, cam 2 pungi mari  de flori.



Socul in gasesti la margine de padure, uneori ai impresia ca esti intr-un tinut al socului.
O terapie de care te poti bucura, de o plimbare printre aceste flori cu mireasma lor si cu albul lor curat.

Aceste randuri sunt adunate din insemnarile mele,impresii si din ceea ce am citit de-a lungul timpului, de la cursuri, conferinte, articole. Din povestile bunicii, din legende, din retete de la manastiri si nu numai.
Ca si Informatii le-au scris, persoane mai "cunoscatoare" ca mine...asa ca nu-mi aduc o descoperire sau ceva nou. Plantele, copacii exista de mii de ani si nu eu le-am descoperit proprietatile.
La fel si retetele nu le-am descoperit eu... Am descoperit ca un baton de scortisoara si cateva cuisoare dau un gust bun gemului de mere...Sunt experimentari personale.
Insa te invit pe calea ta...
Sa descoperi ceea ce-ti place si ceea ce consideri ca este bun si firesc pentru tine.
Sa descoperi ceea ce e natural si sanatos pentru tine.
Si sa prepari cu suflet si pe sufletul tau.
Poti gasi aici informatii trunchiate (dar daca te preocupa poti cauta carti si mai multe informatii), pentru ca scriu in functie de cum simt. Le-am scris intr-o alta forma, comuna sau nu...
Felul in care le simt imi sunt proprii.

Perceptiile asupra lor sunt cele simtite si percepute de mine. Si felul in care prepar sunt dupa gustul si constiinta mea. Sunt pe sufletul meu.
Nu ma dau drept exemplu, exprim un mod de a fi. Si de a face in functie de ceea ce traiesc.
Aleg ceea ce e conform sufletului meu si credintei mele.
As rasfoi cu drag cartile si sa citez de acolo, insa nu le am cu mine.
Asa ca va invit la lectura pentru informatii concrete, stiintifice si complete.


Fotografii, text: Diana Pamfil

Retete fara foc gasiti pe blogul Ligiei Pop. aici veti gasi minunate retete, de la inghetate, la tort cu fructe de padure, bauturi naturale cat si numeroase informatii. Acestea sunt preparate sanatoase.
Informatii valoroase de la oameni care cunosc si simt
Aici gasiti despre siropuri si nu numai . http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_diete_preparate_dietetice_siropuri.html
Angela Beju "Terapii naturiste" http://www.scribd.com/doc/56380974/45089557-58-Lectie-Demo-Terapii-Naturiste
http://www.universulterapiilor.ro/remediigripa.html
Ovidiu Bojor http://www.cartiok.ro/citeste/17128161/cartea-online-cartea-online-cartea-online-ovidiu-bojor-sanatate-prin-seminte-legume-si-fructe

2 comentarii: