"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


sâmbătă, 18 iunie 2011

Conceptul de energie

"Conceptul de energie si trairea ei sunt esentiale pentru intelegerea transformarii. Pentru a aprecia energia este nevoie de o experienta directa, si acest nivel al experientei transcende frecvent dimensiunile ce pot fi exprimate prin cuvinte.

Energia este esentiala pentru existenta; totul este energie. In forma sa pura si neobstructionata ea este Constiinta.

Nivelurile noastre obisnuite de constiinta, in care lucrurile apar la modul concret si real, sunt niveluri inferioare de energie. Ele sunt totodata niveluri inferioare de vitalitate. Asta nu inseamna ca realitatea manifesta e mai prejos de nivelurile mai inalte.

Energia realitatii manifeste este identica cu cea a constiintei pure. La un nivel, energia, este viata, forta, vitalitate. Dar energie sexuala, energie emotionala si altele similare sunt forme specifice vitalitatii. Energia inseamna starea noastra relativa de constiinta. Cand trecem de la un nivel de energie la altul felul cum ne percepem se schimba.

Energia in forma constiintei este cristalizata sau blocata la toate nivelurile subiective ale experientei.

 Energia eliberata devine o vitalitate sau o prezenta care iradiaza in intreaga noastra fiinta. Atentia este energia care ocupa si da substanta unei structuri a gandirii.Energia se elibereaza atunci cand taiem legaturile ce tin atentia concentrata asupra unui anumit tipar sau a unei anumite convingeri. Cand observam lumea si pe noi insine de la nivelul constiintei obisnuite, reactionam continuu sau incercam sa ne rearanjam experienta astfel incat sa putem evolua catre o imagine de sine idealizata, sa castigam mai mult control si putere personala sau sa eliminam un disconfort. 

Dezvoltarea constiintei energetice dezleaga atentia la nivelurile relative ale experientei umpland astfel golul dintre constiinta obisnuita si Constiinta Unitatii. Constientizarea energetica extinde sentimentul existentei la subiectivul "eu" la un spatiu unde launtricul si exteriorul fuzioneaza.

Din perspectiva procesului de transformare, problemele sunt consecintele relatiilor noastre cu energia. Cand devenim receptivi la o energie mai adanca, de un calm profund, multe dintre energiile noastre cronice par sa se topeasca. De exemplu, sa nu ne mai temem ca vom pierde dragostea partenerului, fiindca resimtim o relatie profunda, care exista indiferent de circumstantele externe. Astfel accentul cade pe activarea unei energii mai profunde si invatam sa ne abandonam rezistenta fata de ea.

Concentrarea asupra problemei diminueaza potentialul energetic. Aceasta reprezinta una din cele mai mari provocari pentru cei care urmeaza procesul de transformare.
Constiinta energetica ne poarta catre pragul desteptarii mistice, atat cat e posibil pentru fiecare individ.
Activarea elementului mistic presupune o maturitate mentala si emotionala, precum si o intuitie psihologica profunda a naturii personale a individului."

Richard Moss - "Fluturele negru"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu