"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


marți, 14 iunie 2011

Condimente

Va puteti prepara propriile condimete cat si ceaiuri.
Sunt plantute ce le puteti usca pe masura ce ele apar: urzica. hasmatuchi, patrunjelul, menta, socul, petalele de maces.



Avantajul este ca preparati un amestec de condimente pe placul vostru, fara chimicale, fara potentiatori de aroma, si platiti pentru plante nu pentru adaosul de sare.
Mancarea capata rafinament atunci cand adaugi condimentele potrivite. Prin aceste condimente, naturale, aduci in corpul tau informatia si energia plantelor. Aduci informatia de sanatate.

Caut sa-mi prepar combinatii de condimente. Dupa preferinte, dupa combinatiile pe care le agreez..
Aleg plantele uscate in conditii bune. Ce inseamna aceasta? Ca isi pasteaza culoarea vie si isi pastreaza aroma si prin urmare si proprietatile.
Binenteles planta vie este mai indicata decat cea uscata.

Daca nu am posibilitatea sa le culeg si sa le usuc ca atare atunci le cumpar. Si sunt atenta la ce cumpar. sunt atenta la om, la produs, la ambalaj, la plante. Pentru ca totul "vorbeste" in lumea aceasta.
Ambalajul in care se afla plantutele si legumele deshidratate sunt la fel de importante. Trebuiesc ferite de umiditatre, de razele soarelui.

Prefer sa cumpar fiecare planta si apoi sa le combin. Urmaresc termenul de valabilitate. Piperul boabe, spre exemplu, isi pastreaza valabilitatea timp de 2 ani.
Daca e sa adaug sare atunci aceasta este sarea de mare, care este alcalina.

Prefer recipientele inchise, care pastreaza aroma condimentelor.

Combinatia de plante ce urmeaza nu-mi apartine.
Le mentionez pentru ca sunt pe placul meu ca si calitate, ca si aspect, aroma si conditii de uscare si pastrare. Sunt din Dk. Mai multe detalii despre produse sper sa gasiti aici, in aceasta locatie.

Cu siguranta gasiti si in magazinele naturiste de la noi.

"Marar si lamaie: lamaie, marar, piper."
"Mix: mustar, chimen, paprika, ceapa, patrunjel."



"Piper in culori: piper negru, alb, rosu, verde."


"Amestec indian: hasmatuchi, patrunjel,chili."
"Un alt amestec: usturoi, ceapa, patrunjel, arpagic, ardei."
"Ierburi de provence: oregano, cimbru, rosmarin, fenicul, levanda."


Nucsoara, Chili, Rosmarin, Fenicul, Marar.


Text si fotografii: Diana Pamfil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu