"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


marți, 14 iunie 2011

Suntem si ce alegem...

In functie de ceea ce constientizam ca suntem si prin faptul ca si actionam in spiritul acestei constientizari, putem creea acelasi efect si in ceilalti. Daca noi suntem iubire o putem manifesta dar daca nu suntem nu-i putem iubi pe ceilalti.

Daca avem pacea interioara creem in jurul nostru liniste. Diferentierea se face prin ceea ce alegem sa fim, sa facem si cu ce ne identificam. Dupa efectul conduitei noastre produse in altii putem fi etichetati ca fiind: credinciosi, necredinciosi, drepti, nedrepti, buni, calzi, intelegatori. 

Aceasta in functie de cum ne vad ei, de ce anume activam in ei, cu ce parte din ei rezonam...
O actiune poate fi considerata de celalalt ca fiind nedreapta insa pentru noi ea poate fi dreapta. Singuri ne putem evalua, ne putem aprecia, ne putem intelege si aceasta nu prin comparatie cu ceilalti ci prin aprecierea evolutiei noastre, a faptului de a fi sau de a nu fi.

Valoarea noastra este data atat de ceilalti cat si de noi, important este faptul de a face distinctie intre ele (intre ceea ce crezi ca esti si ceea ce esti in realitatea ultima).

E o alegere: a crede in ceva exterior tie sau a crede in tine. Daca o persoana este optimista, increzatoare prin natura ei ,ea se va manifesta astfel in tot ceea ce face pentru ca aceasta o defineste. Ceea ce e constant in manifestarea unei finite o poate defini, dar si sclipirile de moment pentru ca omul este intr-o continua schimbare in evolutia sa. Despre o fiinta nu poti spune cu certitudine ca este dreapta sau credincioasa, nu o poti numi dupa aceste criterii.

Incercand sa pui o fiinta in niste categorii, nu faci decat sa o limitezi, ea e mai mult de atat...

Alegerile ei sunt drepte sau nedrepte. Un om nu poate decat sa fie. Cauza pentru care alegem sa fim nedrepti sau credinciosi este nevoia noastra de a chema experienta sa ne invete ceva despre noi cat si despre ceilalti cat si spre a ne descoperi ce suntem.

Ne diferentiem de ceilali prin ce facem, prin ceea ce suntem Aceasta pentru ca ii vedem separati.

Modul in care facem (constient sau inconstient) o actiune ne diferentiaza. In esenta avem un potential divin. E posibil ca in sinea noastra sa nu fim nici credinciosi nici nedrepti. Pentru ca a fi include doar a fi.

O persoana nu este aceeasi cu hainele ce le poarta, cu prietenii pe care ii are...este mai mult de atat.

Cauta sa vezi cu ce te identifici, ce refuzi si ce nu suporti la ceilalti. Ce judeci la cei din jur si ce nu poti accepta si ti se pare de neinteles. Iar apoi cauta in tine. Si cauta...

Cand te identifici cu eul tau te identifici si cu ceea ce faci, aceasta este eticheta ta. Credinta sau nedreptatea, iubirea sau ura, judecata sau intelegerea nu sunt in exteriorul nostru, nu exista ca notiuni independente de noi. Dar noi nu suntem doar emotiile si dorintele noastre.

Ceea ce esti iti ofera atat subiectivitate cat si obiectivitate. Prin faptul ca te identifici cu a fi credincios sau a fi drept, prin faptul ca nu esti detasat de acestea vezi in jurul tau nedreptate ,necredinta. Depinde ce conotatii dai unor fapte pe care le faci. Totul consta in a fi drept sau credincios tie a ceea ce tu esti. Iar acest lucru e dincolo de orice apreciere, cantitativa sau calitativa. Poti fii mai mult sau mai putin credincios prin etichete, prin comparatii. A crede in ceva inseamna libertate, alegere si o intima convingere.

Credinta exista datorita alegerii de a crede si nu a identificarii cu ea. Suntem mai mult decat credinta ,nedreptate, suntem dincolo de acestea  Suntem ceea ce credem ca suntem, ceea ce gandim ?

Suntem un mare mister si traim in el!

Atunci am inteles ca omul nu poate intelege tot ce se intampla in acest univers daca nu se debaraseaza de ceea ce crede el sau ceilalti, ca este...

Este o alegere.
Noi traim deja in armonie. Doar sa o privesti, sa o regasesti, sa o recunosti si sa multumesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu