"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


sâmbătă, 18 iunie 2011

Sadhana


Legatura insului cu universul
"Obisnuim sa asiguram toate cuceririle noastre fortificandu-le si despartind pe unele de altele. Si astfel se naste in noi adanca neincredere in tot ce e dincolo de aceste hotare puse de noi si totdeauna trebuie o lupta incordata pana sa primim si sa recunoastem ce a ramas in afara de ele.
In India insa punctual de vedere era altul; el cuprindea lumea si omul ca un singur mare adevar. India punea toata greutatea pe armonia dintre ins si univers.
Putem sa ne insusim numai ce se inrudeste launtric cu noi.
Pamantul, apa , lumina, fructele, florile nu sunt numai aparitii fizice..India simtea adanc insemnatatea pentru viata noastra a acestei legaturi universale.
Omul, pe care cunosterea lui cu lumea nu l-a calauzit mai adanc de cum l-a calauzit stiinta naturala, nu va intelege niciodata ce gasese omul care cauta cu privirea sufletului in fenomenele naturii.Apa nu-i curata numai trupul, dar si sufletul, caci ea si pe el il atinge,
…totusi cand el presimte in toate lucrurile spiritul etern,, atunci se simte liber, atunci descopera intelesul lumii in care s-a nascut. Atunci isi descopera adevarata lui fiinta si se simte in deplina armonie cu totul.
Pentru a ajunge la constiinta universala trebuie sa ne unificam simtirea.
Singurul process adevarat al omului este sinonim cu extinderea cercului de simtire.
Omul nu castiga nici un drept prin faptul ca ocupa un spatiu mai mare; dreptul lui se intinde numai atat cat adevarul lui launtric, adica atat cat se intinde constiinta lui.
Toate sunt izvorate din viata vesnica si toate vibreaza de viata, caci viata e nesfarsita…."

Sadhana



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu