"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


luni, 8 martie 2010

Mucenicii, o sarbatoare a primaverii



Ziua de 9 Martie dupa Calendarul Crestin Ortodox este dedicata Sfintilor 40 de Mucenici, ucisi in cetatea Sivastia, dupa ce au fost supusi unor chinuri pentru ca au crezut in Iisus.

Aceasta sarbatoare se afla in preajma echinoctiului, deloc intamplator deoarece in credinta populara trecerea intre cele doua lumi se face urmand drumul Soarelui.


Zilele capricioase ale "babelor" trec acum si locul lor este luat de zilele calduroase si senine ale "mosiilor".


Comform traditiei populare pe 9 Martie, sfintii Mucenici luau parte la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii, batand cu propriile ciomege in pamantul inghetat in timp ce rosteau rugaciuni. Aceasta data se suprapune peste inceputul anului agricol traditional.


La sate se respecta obiceiul de a scoate plugul la arat in mod festiv. Un rol important ii revine femeii, care aduce plugarilor mancare si binecuvanteaza boii si carul inconjurandu-le cu paine si sare in mana, apoi le stropea cu aghiasma si le inconjura cu tamaie.

In fata boilor se aseza un ou daca el ramanea intreg dupa ce boii porneau la arat acest lucru insemna ca anul va fii unul bogat.
In coamele plugului se aseza un colac in forma de 8, un simbol al fertilitatii.


Conform traditiei gastronomice, romanii obisnuiesc sa manance "mucenici" sau "sfintisori" (Moldova) sau "brandusei" cum sunt numiti in Banat. In dobrogea si muntenia iau forma unor mici 8 care se fierb in apa. Se servesc indulciti.

Se impart rudelor, sarmanilor, pentru pomenirea mortilor dar si pentru belsugul anului ce tocmai a inceput.

In Moldova se prepara din aluat dospit, se ung cu miere si se presara nuca din belsug.

Iata si reteta dupa care ii prepar:


1kg faina, drojdie (pun o cantitate mai mare continand vitamina B ca altfel nu imi place sa mananc drojdie cruda), 10 linguri de zahar de trestie, 200-300 ml lapte, 60 gr unt sau ulei de masline, miere, 2 linguri de scortisoara pe care o amestec cu faina si nuca.

Ingredientele la las la temperatura camerei cu 3 ore inainte de preparare. Nu pun sarea in maia ca nu-mi place cum dospeste. Se face o maia care se incorporeaza in faina si se dauga si celelalte ingrediente, untul il incorporez la sfarsit iar sarea o adaug in faina. Dupa dospire formez sfintisorii si-i las in tava ptr 20 min sa creasca apoi la cuptor 30 min. Se scot de la cuptor se ung cu miere si se presara nuca.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. deci : mi s-a facut o pofta d enestavilit!!! in cateva ore o sa ii am si eu!
    multumiri pentru reteta!
    ps: arata foarte atragator!

    RăspundețiȘtergere