"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


marți, 12 aprilie 2011

Arsenie Boca si psihanaliza

Arsenie Boca si psihanaliza
"Caut radacinile durerii", spune parintele Arsenie Boca. Le cauta in familia pacientului, in trecutul sau in abisalul sau. Un capitol din volumul Cararea Imparatiei se intituleaza un fel de psihanaliza.
Nu este o referinta intamplatoare, ci realmente parintele Arsenie Boca face psihanaliza unui caz: ateul. Coboara in abisalul acestuia sa descopere "ce furtuni bantuie acolo si de ce realitatea spiritului este inexistenta la el?"
Ajunge la constatarea ca ateismul este o infirmitate, un handicap, care are si cauze ereditare, dar si conflicte psihice recente.
Astazi s-a cercetat daca exista o relatie intre ateism si clivaje ale eului, sau blocaje venind din perioada embrionara si din conflicte din prima copilarie.
Conflictele din familiile dizarmonice, certuri sau violente, se rasfrang dramatic asupra fatului, de cand incepe procesul cerebrogenezei.
Parintele Arsenie Boca zice: "Cuprinsul credintei se invata. Inclinarea de a invata sau nu se dobandeste. Inclinarea sufletului catre obarsia sa!" Este astfel semnalata o premiza terapeutica: remedierea sta in posibila sporire a coeficientului de spiritualitate.
Parintele Arsenie Boca are mereu in vedere, ca misiune mistica: insanatosirea individului, a familiei, a natiei.
O face ca un terapeut, pornind de la natural spre suprafiresc. Ascetul taumaturg, ascetul vindecator este o traditie importanta in istoria salvarii.
Fraza biblica "Acesta e glasul de dimineata al vremii ce va sa vina" este interpretata de parintele Arsennie astfel: "Trebuie inteles ca aceasta este o putere mistica spre puterile supranaturale.
Experienta mistica- patrunderea tainei mantuirii prin comuniunea cu Dumnezeu- e privita in relatie cu cele trei puteri naturale: ereditate, mediu, destin: "Destinul dupa conceptia crestina, vine mai mult de la divinitate".
Dar: "Se poate interveni si in puternica forta a destinului", caci o componenta a lui este din lumea aceasta".
"Ori de cate ori, ca duhovnic, auzim ca copilul este neputincios, tot de atatea ori ne lovim de ereditate, de influenta mediului. Si daca mergem si mai la radacina lucrurilor, la destin, copilul ispaseste vina parintilor.
De multe ori trebuie s-o ispaseasca si pe a stramosilor.
Se poate insa interveni si in ereditate, si chiar si in zona divina a destinului nostru care covarseste pe pamanteni."
Vasile Andru

Un comentariu:

  1. Un mare duhovnic este parintele Arsenie Boca. Sa comentez continutul textul nu indraznesc, doar sper sa ajung si eu vreodata la manastirea Prislop... Mersi, chiar am fost surprins :)

    RăspundețiȘtergere