"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery

joi, 17 iunie 2010

Rubarba

Rubarba poate ajunge pana la 2 metri. Frunzele sunt toxice continand acid oxalic. Cand apar florile este bine ca acestea sa fie indepartate pentru ca planta sa-si extraga nutrientii, se folosesc doar tulpinile.

Rubarba este o leguma mai putin cunoscuta la noi, care e bogata in vitaminele B1, B2, C. Contine proteine, acid lactic, citric, ulei volatil.


Giurgiu Eugen, doctor in biochimie recomanda rubarba ca remediu in bolile de rinichi si de stomac. Sunt rezultate bune si in paraziti intestinali, astenie si digestie dificila.


Alte recomandari: febra, indigestie, constiipatie, nevralgii, scade colesterolul si curata ficatul.

Asa se prezinta rubarba ca in fotografie...era planta cea mai mare din gradina. Aceasta pentru ca a fost plantata cu cel putin doi ani in urma, cred ca mai mult de 2 ani. Abia astepam sa vad ce planta e cu frunze asa mari mari...Cand papadia dadea in floare ea se prezenta impunatoare printre ele. Nu banuiam ca dupa siropul de papadie va urma gemul de rubarba :-)

Este utilizata cel mai des in gastronomia engleza fiind considerata cand leguma cand fruct.
In trecut rubarba era folosita ca medicament si ca planta ornamentala,acum ea este folosita in alimentatie

Rubarba are 16 Kcal si este bogata in fosfor, potasiu, zinc si vitamine. Utila si in tratarea anemiilor. Este antiinflamatoare. Se foloseste la deserturi la acrirea ciorbelor si se recolteaza in luna mai, iunie.
De cules pe roua, e ceea mai benefica "baie" in natura.
Gemul de rubarba se poate face atat simplu cat si in combinatie cu portocala, capsuni etc.

Reteta:
1 Kg de rubarba
1/2 Kg zahar brun
Lime (ingredient adaugat de Sufletul drag)
Baton de vanilie
Se curata rubarba de partea atoasa se taie cuburi si se pune la fiert, se foloseste in combinatie si cu alte fructe pentru consistenta mai buna.
Pofta buna!

3 comentarii:

  1. ma bucur mult ca am reusit sa aflu tainele rubarbei! ...si astept mai multe din intelepciunea plantelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant si accesibil articolul tau!
    Astazi am gasit la Kaufland rubarba si am cumparat pentru o prajitura si gem, iar retetele si modul de preparare le voi posta pe blogul meu cu specific culinar. In deschidere asi vrea sa preiau, daca esti de acord si articolul acesta, cu link spre blogul tau.
    Cu speranta ca voi primi acceptul pentru preluarea articolului, iti doresc toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai acordul meu Geta, cu siguranta prajitura e gustoasa :-)

    RăspundețiȘtergere