"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery

vineri, 25 februarie 2011

Reprezentari interioare


"Reprezentarile interioare ni le structuram prin intermediul celor cinci simturi: vazul, auzul, pipaitul, ustul, mirosul. Cu alte cuvinte percepem lumea sub forma senzatiilor vizuale, auditive, tactile, gustative si olfactive. Asadar orice experienta pe care o depozitam in minte este reprezentata prin intermediul acestor simturi si mai ales prin cele trei modalitati majore: mesaje vizuale, auditive, tactile.


Aceste modalitati sunt grupari corespunzatoare ale felului in care ne formam reprezentarile interioare.

Nu va sugerez sa nu dati atentie problemelor. Unele lucruri trebuie luate in seama. Cu totii cunostem oameni care au zile cand 99 de lucruri le ies bine si totusi vin acasa complet deprimati. De ce? Ei, pentru ca nu le-a iesit bine. Probabil ca au transformat acel unic lucru care nu le-a iesit intr-o imagine mare, luminoasa si furtunoasa iar pe celelate imagini mici, mohorate si inconsistente.

O multime de oameni isi petrec viata astfel. Am avut clienti care imi spuneau: "Mereu sunt deprimat". O spun aproape cu mandrie pentru ca a ajuns sa faca parte integranta din viziunea lor despre lume.


Nimeni nu este complet deprimat. deprimarea nu este o conditie permanenta. Este o stare in care poti intra si din care poti iesi . Zaboviti un moment si aduceti-va aminte o intamplare petrecuta saptamana trecuta si impingeti-o cat mai departe. Vi se mai pare o experienta apropiata?


Unii oameni isi iau experientele fericite ale momentului si le imping departe asa incat se para ca a trecut demult, dar isis depoziteaza problemele chiar langa ei.


N-ati auzit niciodata pe cineva spunand: "Trebuie sa ma indepartez putin de problemele mele?" Nu trebuie sa luati avionul ca sa va distantati de probleme. Cei care se simt deprimati au adesea mintea incarcata cu imagini persistente, mari , zgomotoase, apropiate si grele despre vremurile grele si doar niste pojghite subtiri legate de vremurile bune.


Unii spun: "Ia stai putin, nu poti schimba lucrurile asa de usor". De ce nu? De multe ori e mult mai usor sa prinzi ceva intr-o clipa decat sa astepti prea multa vreme. Asa invata creierul.


Gandeste-te cum urmaresti un film. Vezi mii de cadre si el imbini intr-un intreg dinamic. Dar daca ai urmari un singur cadru si apoi dupa o ora te-ai uita la un altul si apoi la un al treilea dupa o zi sau doua? N-ai intelege nimic din ele nu-i asa?


Si schimbarea personala poate functiona astfel. Daca intreprinzi ceva daca faci vreo schimbare in mintea ta chiar acum, daca iti schimbi starea si comportamentul, te poti infatisa in cel mai spectaculos mod posibil.


Fizica cuantica spune ca lucrurile nu se schimba incet in timp- ci fac salturi calitative.


Noi facem salturi de la un nivel de experienta la altul. Daca nu-ti place cum esti, schimba ceeea ce reprezinti tu pentru tine.

Este simplu asa cum pare."


Anthony Robbins

Un comentariu:

  1. Cel mai original blog pe care l-am vazut vreodata, elegant si placut. Felicitari

    RăspundețiȘtergere