"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


joi, 18 octombrie 2012

I'm new here...


Venirea pe lume a unui copil este ceva cu totul nou.
Nou si unic.
Ceea ce stiai inainte prin informatiile primite si acceptate, prin trairile avute pe toata perioada sarcini, prin educatia primita si prin toate miturile sau povestile acceptate ca fiind adevar, incepe sa "paleasca" in fata noului. A minunii si a misterului ce se prezinta intr-un trup de copilas.
Greutatile si crizele traite ca si parinti sunt datorate si rezistentei la schimbare.

Pentru ca intr-un fel sau altul copilul iti spune "eu sunt realitatea si sunt aici", "acum e momentul sa ma cunosti".
Cu cat ti sabloanele din trecut dupa tine si le scoti la orice noutate apare in viata ta cu atat opui rezistenta.
E posibil ca tot ce stiai si ceea ce ti se spune sa nu fie valabil pentru experienta ta, ca si mama, ca si tata. Si atunci acesta nu e decat un moment prielnic prin care deschizi usa si lasi sa intre noul.
Nu conteaza ca nu sti ce sa faci si cum sa faci,important e sa te deschizi minunatei experiente, care te va transforma cu totul.
E momentul in care spui sunt pregatita si deschisa exerientei si o accept asa cum este ea. Fara a o numi intr-un anume fel, fara ai pune etichete si fara a o judeca.
Trairea experientei de a fi parinte nu poate fi decat minunata.
Dar tot tu alegi ceea ce vrei sa experimentezi.
Atunci cand un copil vine el este perfect si minunat.

Si acest lucru inca de cand apare dorinta de a  avea un copil.
Sufletul fiecarui copil este unic,si vine de dincolo de trupul femeii, apoi el se dezvolta in acest trup si primeste gandurile si emotiile mamei, proiectiile tatalui.
A fi mama nu e o lectie invatata dinainte. E firesc sa te documentezi, sa traiesti in comuniune cu alte mamici, dar "mama" e un proces in devenire, o transformare.

Mama si tata e ceva cu totul nou la fel si copilul.

Cand copilul nu este conform asteptarilor, si apare neconcordanta dintre ceea ce credeai si ceea ce este. Poate fi un moment in care poti spune stop tuturor gandurilor si programelor din trecut. Si sa te intrebi, cine sunt si ce am de facut si ce vreau. Niciodata nu e tarziu pentru schimbarea alegerilor, a gandirii.

E misterul care iti bate la usa si iti zice, uite sunt ceva cu totul nou si minunat si poate n-am venit sa iti prelungesc starea de confort in care te afli, rutina pe care o aveti de ceva timp si obisnuintele si obiceiurile ce le tot repetati. Sunt aici si sunt gata sa traim impreuna o noua experienta.
.
Experienta de mama si de parinte, este una din experientele ce te imbogatesc si te transforma.
E iubirea care capata alte nuante si infloreste cu fiecare usa pe care o deschizi in tine si inspre tine.
te descoperi la randul tau ca si un om nou.
Fiecare parinte isi are copilul si fiecare copil isi are parintele.

Tu chemi experienta inspre tine si esti responsabil pentru alegerile facute "Am facut un copil ca sa nu fac umbra pamantului degeaba si ca sa intram si noi in randul lumii", "Toate cuplurile de varsta noastra au deja 1, 2 copii, e cazul sa ne gandim si noi."

Uneori copilul iti oglindeste alegerile, gandurile, proiectiile.
Asa cum sunt si copii care iti raspund iubirii.
Copilul e un raspuns.
E o oglinda. si daca e ceva ce te deranjeaza, intoarce privirea spre interior si vezi ce anume te deranjeaza.
Daca traiesti sentimentul de frustrare cand copilul iti refuza lingurita cu mancare dupa ce ai stat o ora sa o prepari. Vezi ce te deranjeaza si te ingrijoreaza de fapt. De cine iti pare mai mult rau de tine sau de el.
Cand spui despre copilul de doar o luna " e nervos", " e un manipulator si un santajist", ai toate sansele ca el sa devina asa. Asa cum spui, asa cum gandesti. Un copil este cu totul nou...

Prin tot ceea ce este el, iti vorbeste,iti spune,iti arata...
Constientizarea acestui lucru te face sa fi prezent. Copilul iti cere sa-l asculti, sa-l privesti, sa te asculti si sa te privesti. "Daca plange plange pentru ca...", "daca nu a mancat inseamna ca...", "daca nu doarme ziua inseamna ca...". dar acestea nu sunt decat retete universale, programe, clisee. Pe care le dai la o parte atunci cand copilul are ceva de spus si are sa-ti arate ceva.
Pentru ca modulin care el o face este particular si unic si atunci ai nevoie de liniste ca sa-l asculti. Pentru el esti cel mai bun parinte, celmai bun protector, cel mai bun doctor. si aici nu minimalizez importanta unui doctor, sfatul mamei, indrumarea unei prietene, experienta altei mame. Insa ininte de toate aceste glasuri, ai incredere in ceea ce-ti spune vocea interioara.
Tu, ca parinte sti ce e mai bine. si atunci cand nu sti, te informezi, ceri ajutor dar tot tu decizi in urma acestora, ca altfel esti luat de val. E usor sa cresti un copil "asa cum se creste", ca programele sunt bine implementate in acest sens i informatiile sunt si ele aceleasi peste tot.
E altfel sa-l lasi pe copil sa creasca el si sa tu sa vezi cum vrea el sa creasca sa-l indrumi.

Un copil are nevoie ca tu sa fi intreg la fel de mult ca si de hrana, caldura,iubire.
Vezi ce ai tu nevoie ca si parinte pentru a fi intreg si pentru a fi parintele care iti doresti sa fi.

"Cu totii vrem sa fim parinti buni, sa avem copii ascultatori." Pentru unii  evalabila aceasta afirmatie pentru altii sunt valabile altele. Pentru ca daca vrei acestea ca sa nu te simti vinovat si pentru ca e mai usor sa ai un copil care face ce vrei tu si cand vrei tu, ca sa ai acelasi confort.

Imi spunea mama candva "Diana, e mai usor sa iubesti un copil cuminte".
Indiferent ce ai ce iti doresti sa ai si cum vrei sa fi, pentru tine si pentru copilul tau... tot de iubire ai nevoie.
Tot prin iubire le faci.
Educatie cu iubire.
Lumea aceasta are o imensa nevoie de iubire, Pe care nu o poti oferi decat iubindu-te pe tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu