"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


luni, 2 august 2010

Sanatatea din fructele de padure

Este vremea acestor fructe parfumate!


Va puteti bucura de culoare, parfum imbietor, varietate, prospetime si o bogatie de vitamine.
Va puteti intalni la un ceai din fructe uscate, la padure si in gradinile unde acestea cresc.

Cand socul incepe sa-si scuture floarea...zmeura isi arata florile ei mici...
Si infloreste odata cu sunatoarea.


O plantuta pentru ceai, pe care n-am mai folosit-o de cativa ani. Si acum am primit un buchet de la sufletul meu drag.
Si am redescoperit-o. Apoi am mers sa o vizitez langa lanul unde a inflorit.
De la munte mi se spune ca sovarvul e in floare. Iar fragii isi tin fructele la umbra brazilor.




Aceste minunate fructe imi amintesc de copilaria mea, cand mergeam la cules de fragi pe munte si de gradina strabunicii mele. Cand in iulie ne primea cu o gradina de capsuni, zmeura si mure. Era o primire din tot sufletul. Mana pe care o sarutam este cea care imi aducea aceste fructe cu bucurie. Era una din cele mai frumoase intalniri ale verii. O apropiere de blandete si abundenta.

Traiesc toate acestea cu suflet de copil.

Zmeura neutralizeaza radicalii liberi si previne distrugerea membranei celulare.
Zmeura are proprietati antioxidante si antibacteriene. Persoanele care au pietre la rinichi sau pietre la fiere este bine sa evite consumul de zmeura din cauza continutului de oxalati.
Ceaiul din frunze de zmeur este diuretic, cicatrizant, dezinfectant, antiseptic intestinal, reglator hormonal puternic. Este indicat in dismenoree, chist ovarian, cistita, noduli mamari, ulcer gastric, eczeme infectioase, nevralgii dentare, gastrita.

Sunt mai multe tipuri de zmeur toate cu aceleasi proprietati, difera ca si culoare. Sunt si cele de culoare violet care au acelasi gust si cele de culoarea chihlimbarului (pe care le-am descoperit anul trecut).


Zmeura contine magneziu, cupru, si vitamina C.
Se folosesc cataplasme cu frunze de zmeur in caz de eruptii tegumentare si eczeme infectioase.
Mugurii de zmeur se folosesc in afectiuni ovariene si previne imbatranirea. Ceaiul de muguri de zmeur contribuie la resorbirea chisturilor ovariene. Folosit si pentru tratarea cariilor dentare prin continutul de xilitol.

Ceaiul de zmeur ajuta in contractii, in cazul femeilor insarcinate (folosit in al treilea trimestru de sarcina).
Murele sunt utile persoanelor care au un ciclu menstrual prelungit si a infectiilor urinare. Frunzele de mure sunt de folos in cazul leucoreei, diabet, stomatite, hemoroizi, diabet, osteoporoza. Continutul de tanin ce-l contin murele, intareste tesuturile, amelioreaza sangerarile minore. Antioxidantii intarzie procesul imbatranirii. Se aseamana cu aspirina prin continutul de salicil. Pectina ajuta in protejarea sistemului digestiv.
Cura cu fragi are un efect tonic pentru organismul uman. Contine vitamina C si acid salicilic si este util in litiaza renala si in anemiile carentiale.
La munte deja se culeg, parfumatii fragi...si cateva frunzulite de fragi, tot pentru ceai.

Afinele au rol protector asupra capilarelor.

Coacazele negre. Au efect depurativ, diuretic, antireumatic. Este un drenor al glandei corticosuprarenale (aceasta in cazul preparatelor gemoterapice).
Sunt utile in oboseala cronica, suprasolicitare intelectuala, dureri de gat, amigdalita. Ceea ce este interesant la coacaze este efectul care il au asupra tesuturilor lezate, odata prin distrugerea microbilor si apoi prin imunitate locala, actioneaza la nivelul tesutului lezat.

Fructele pot fi consumate si uscate sub forma de pulbere avand efecte asupra circulatiei periferice. Se fac cure de cate 2 luni cu aceste fructe uscate si este indicata si persoanelor care li se umfla picioarele de la caldura si au o fragilitate capilara.
Curele cu suc de coacaze negre sunt benefice pentru toate tipurile de anemie. Se consuma pe stomacul gol 11lingurite/1 luna (pentru adulti).



Pulberea este utila in tratamentul pentru copiii ce prezinta tulburari de crestere si pentru copiii bolnaviciosi. Ca si utilizare externa este util in paradontoza, tuse, raguseala.
Fructul, diminueaza durerea in cazul intepaturile de albina.Siropul de coacaze negre + coacaze rosii, pe care-l agreez este dupa o reteta a doamnei Angela Beju.

Se prepara zaharul invertit: 1 Kg de zahar, 450 ml apa si o lingura acid citric. Se fierbe 10 minute intr-un vas emailat (exclus aluminiu si inoxul). Spuma lasata de zahar se indeparteaza.
Siropul de coacaze: 1,300 Kg de coacaze negre, zaharul invertit. Sucul obtinut din fructele zdrobite se amesteca cu zaharul invertit si se lasa la rece 24 de ore. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa si se pastreaza la loc rece si intunecos. Sau in loc de zaharul invertit se utilizeaza mierea ( la 40% suc de fructe se adauga 60%miere). Sucul nefiind fiert isi pastreza mineralele si vitaminele.

Preotul Sebastian Kneipp considera siropul de coacaze un elixir de sanatate pentru caile respiratorii. Se prepara in straturi de coacaze si miere. Cantitatea de coacaze este 1/2 din cantitatea de miere. Dupa doua luni se consuma fiind un bun protector pentru bronsite, pusee reumatice.

Amintesc de afectiuni insa intentia mea nu este de a fi atenti in aceasta directie ci de a constientiza niste proprietati. Atentia este spre sanatate, spre natura si spre partea care rezoneaza cu voi.
Poti sa fi sanatos si sa te bucuri de aroma unui ceai din fructe de padure.
Poti sa nu consumi aceste fructe si te poti bucura la gandul ca ele acum apar si infloresc sau se coc sub acelasi soare ce ne lumineaza pe toti.

Prepar din aceste fructe topping, marmelada, jele, dulceata, si sucuri naturale.



In natura totul este in transformare. O floare se scutura, o alta infloreste...Toate acestea amintesc si de trairile fiintei umane. Cand traiesti in comuniune ritmurile sunt aceleasi.


Chiar daca amintesc de consum, atentia este tot spre apropierea de natura.
Constiinta imi spune ca nu e atat de important ceea ce pot lua din natura si ceea ce natura imi ofera ci faptul ca mi se da minunata oportunitate de a trai in comuniune cu aceasta.
Si am ocazia sa ofer acestei naturi, gratitudine, atentie, recunostinta, mangaiere.


Este o bucurie sa traiesc sentimentul si constiinta ca iarba pe care o calc si verdele ce aleg sa-l privesc este viata ce mi se infatiseaza din nou tot mai frumoasa, mai vie. Este insasi viata.

Poti gasi, aici, informatii trunchiate (dar daca te preocupa poti cauta carti si mai multe informatii). Aceasta pentru ca scriu in functie de cum simt. Le-am scris intr-o alta forma, comuna sau nu...
Felul in care le simt imi sunt proprii.
Perceptiile asupra lor sunt cele simtite si percepute de mine. Nu ma dau drept exemplu, exprim un mod de a fi. Si de a face in functie de ceea ce traiesc.


Aleg ceea ce e conform sufletului meu si credintei mele.
As rasfoi cu drag cartile si sa citez de acolo, insa nu le am cu mine.

Asa ca va invit la lectura pentru informatii concrete, stiintifice si complete.


Fotografii, text: Diana Pamfil

Retete fara foc gasiti pe blogul  Ligiei Pop. aici veti gasi minunate retete, de la inghetata, la tort cu fructe de padure, gingerata cat si numeroase informatii.  Acestea sunt preparate sanatoase.
Informatii valoroase de la oameni care cunosc si simt

Aici gasiti despre siropuri si nu numai . http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_diete_preparate_dietetice_siropuri.html
Angela Beju "Terapii naturiste" http://www.scribd.com/doc/56380974/45089557-58-Lectie-Demo-Terapii-Naturiste
Ovidiu Bojor http://www.cartiok.ro/citeste/17128161/cartea-online-cartea-online-cartea-online-ovidiu-bojor-sanatate-prin-seminte-legume-si-fructe

Un comentariu: