"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


sâmbătă, 27 martie 2010

Floriile





Va doresc ca martisorul ce l-ati purtat in aceasta primavara sa il prindeti cu bucurie de ramura unui copac inmugurit sau de ramura unui maces, pentru ca simbolul lui sa fie purta in toate anotimpurile vietii voastre. Sa infloreasca odata cu florile arborilor si sa va aduca un an mai bogat in sentimente marete si luminoase pe care sa le traiti cu toata fiinta.


Duminica Floriilor este o sarbatoare care ne aminteste de intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim. In seara acestei duminici incep daniile din saptamana Patimilor. Intrarea lui Iisus in Ierusalim este singurul moment din viata sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat. Duminica de Florii este precedata de sambata lui Lazar. In aceasta zi, denumita si Duminica Stalparilor, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu aghiazma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii.
In traditia populara exista credinta ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, care s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.
Ion Ghinoiu aminteste ca de Florii se face un ceremonial, structurat dupa modelul colindelor, dedicat unei zeitati a vegetatiei numita Lazarica. Obicei gasit in Muntenia si Dobrogea, cand una din fete se imbraca in mireasa si impreuna cu alte fete , colinda in fata ferestrelor caselor.
Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea anuala a vegetatiei, un substitul al zeitei Flora dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
Cu o zi inainte de Florii se culeg ramuri de salcie ce vor fi dusi spre sfintire, la Biserica. dupa sfintire vor fi luati acasa si pusi la icoane, fantani, la stresinile caselor.

O povestioara poloneza ne spune de pisica unui agriculor, care intr-o primavara a nascut multi
pui. Stapanul a hotarat sa-i arunce in rau. Pisica plina de durere se ruga prin mieunatul ei si isi striga puii pentru a se putea salva din rau. Neputincioasa si disperata isi urmarea puii de-a lungul raului sperand ca ii va putea salva. Salcia a fost impresionata de mieunatul disperat al mamei. Crengile ei au format niste brate, cu care i-a salvat puii. Fiecare primavara aminteste de "matisori" Salcia este "iubitoare de apa". Ea are o putere indestrucibila de acreste si de a renaste fara ca omul sa intervina.Salcia a avut o influenta asupra grecilor inca din cele mai vechi timpuri. Salcia era legata de locurile de unde izvoraste apa din pamant. Simbolismul salciei este pus in legatura cu misterul "mamei pamant".
Zeita Hera s-a nascut sub o salcie pe insula Samos.

Salcia era unul din cei mai sacrii copaci ai Greciei antice.. acest copac plin de seva vietii, isi lepada florile inainte ca rodul sa se lege si nu se inmulteste prin seminte ci prin puterea de a arunca vlastari. Si de aici si mitul ca salcia este "ucigasul propriului fruct". In ea se intalnesc atat viata a cat si moartea.
Grecii, plantau salcia in apropierea vitei de vie pentru suport dar si pentru a transfera vitei de vie puterea de crestere si de regenerare a salciei.
Tuturor celor veniti la umbra salciei, arhanghelul Mihail le da cate o ramura de salcie pe care fiecare credincios o returneaza pentru a fi grefata din nou pe copac. In cele din urma ei au inapoiat ramurile lor care erau verzi si acoperite cu muguri noi, iar pe muguri era ceva ce avea infatisarea unui fruct. Iar cei care se aflau in aceasta situatie, au fost nespus de bucurosi, iar ingerul era plin de bucurie din pricina lor, si pastorul s-a bucurat si El"
"Caci Salcia, cu verdele vesnic si cu vigoarea tanara a cresterii sale este un simbol al bogatiei acelui izvor de apa spirituala ce izvoraste din Biserica Logosului". Eusebiu
Salcia este un remediu naturist in cazurile de guturai, gripa. cicatrizarea ranilor, dureri musculare, insomnii, neurastenii, nevralgii.
Istorioara "Salcia albastra" o intalnim la chinezi. Dragostea celor doi iubiti s-a infiripat sub o salcie. Tatal fetei dezaproba realatia si ordona uciderea iubitului. Zeilor le-a fost mila de cei doi indragostiti si le-a transformat sufletele in pasari ale dragostei, care colinda cerul fara a se desparti vreodata.
Obiceiuri de Florii:
- indeplinirea unei dorinte daca te impartasesti de Florii
- se dau cateva ramuri de salcie vitelor sa manance iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate;
- se aeriseste zestrea;
- cum va fi vremea de florii asa va fi si in prima zi de Pasti;
- femeile fac placinte la cuptor pe care le impart (Mosii de Florii);
- se inconjoara stupii cu ramuri de salcie;
- se spune ca in aceasta zi s-ar fi umplut ciubarasul de florile ce vor folosi la ornarea oualelor de Paste.;
- este perioada in care infloresc urzicile si nu mai sunt bune de mancat. (Acum insa cu aceste conditii si schimbari climaterice nu stiu daca au inflorit urzicile ).
Pentru druizi salcia este un copac sacru, in ramurile lui au fost doua oua tainuite continand soarele si luna. Salcia a protejat aceste doua oua pana cand din ele au iesit puisorii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu