"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery


joi, 17 decembrie 2009

Zambetul autentic


"In secolul al 19-lea, un anatomist francez, Duchenne de Bologne, a analizat muschii fetei si a observat ca expresiile autentice de bucurie au doua componente. Pe durata unui zambet autentic, un muschi din jurul ochilor se incordeaza, cauzand mici riduri. Un al doilea muschi implicat este cel al obrazului- numit zigomatic -, care trage comisura buzelor pentru a exprima zambetul

Supunand acest muschi curentului electric, Duchenne a descoperit ca poate face muschiul sa contracte intr-un zambet care nu este autentic. Noi am folosit acest lucru intr-un alt experiment, de acesta data cu bebelusi de zece luni, in colaborare cu Nathan Fox, specialist in psihologia dezvoltarii. Am facut inregistrari cu fiecare copil stand pe scaun iar cand mama lui se apropia de copil, acesta zambea. Dar la apropierea unui strain, copilul zambea cel mai adesea incomplet, fara participarea ochilor.
Lucrand cu adultii, am comparat activitatea din zonele frontala si posterioara din ambele emisfere ale creierului in timpul zambetului complet si a celui incomplet. In timpul zambetului incomplet a existat o crestere a activitatii in zona frontala din emisfera dreapta, iar in timpul zambetului complet a existat o implicare mai mare aemisferei stangi. Diferenta a fost mult mai mare in zona frontala decat in zona posterioara a creierului.

Cand folosim chipul ca indicator al emotiilor, trebuie sa fim constienti ca exista trei posibilitati. Putem avea o expresie fara nici un sentiment, un sentiment fara expresie sau o expresie care nu este pura."


afirmau Cliff Saron si Richard J. Davidson



Desi centri emotionali sunt localizati in creier cercetarile actuale din neurologie arata ca exprimarea emotiilor este legata de cortexul prefrontal. Tot neurostiinta ne indica faptul ca emotiile traite de fiinta umana sunt diferite ca si localizare. Sentimentul de teama este coordonat de partea drepta din cortexul prefrontal

Sentimentul de bucurie de catre partea stanga din cortexul prefrontal.

Aceeste cercetari ne reamintesc de sensibilitatea fiintei umane, de echilibrul dintre minte si suflet. De bucuria sincera a aunui copil. Si avem acest dar minunat si anume zambetul, pe care necuvantatoarele nu il au. Si animalel se bucura si zambesc, doar ca zambetul lor nu e vizibil la o prima vedere.

Bucuria la necuvantatoare devine vizibila in ochii lor, pentru ca animalele vorbesc sufletului nostru.

Comunicarea de la suflet la suflet si aceasta bucurie a comunicarii devine vizibila printr-un zambet autentic.La fiinta umana chipul vorbeste!


T. Diana



2 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca ai scris despre acest lucru, Diana!! Sinceritatea si mai ales zambetul sincer, din tot sufletul, nu prea mai are cautare azi. La fel ca si vorba buna... amabilitatea. De cand ma stiu m-am surprins vorbind la telefon de parca omul este in fata mea, zambind, razand, incruntandu-ma, sfiindu-ma...
    Azi pare ca nimic nu mai incurajeaza trairea autentica...
    Primesc deseori telefoane de promovare a diverselor produse, din partea unor persoane care fac totul ca meserie, pentru bani. Bine, poti face meserie, dar din suflet, adica orice faci - sa pui suflet, sa faci cu mintea si cu sufletul deopotriva. in loc de asa ceva, o voce robotica - daca o opresti cumva se impiedica in text, o intelegi si ii spui "Bine, mergeti mai departe.." o ia de la capat si la sfarsit parca o vezi cum rasufla usurata ca a terminat. Si chiar termina, vazand ca nu doresti nimic, cu acelasi robotic "O zi buna!". Inchide. Merge mai departe, la urmatorul telefon de pe lista.
    Vieti furate...
    Poate doar ni le furam noi insine, nu ni le fura altii...
    Poate doar pana intr-o zi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvinte, forme de salut si amabilitati venite din asumarea unui rol social...cand ne asumam pe noi deabia atunci putem afirma ca suntem asa cum suntem. Cat timp ne asumama doar rolul social ne manifestam doar o parte. Te imbratisez cu zambet

    RăspundețiȘtergere