"Nu tot ce e natural e frumos" M. Eminescu

"Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi."
Antoine de Saint- Exupery

luni, 26 iulie 2010

PortugalPortugalia vazuta prin ochii nostri...

Poarta ramane deschisa, asemeni culorii florilor...
"I-a fost dat marii poezii sa nu incapa in cuvinte".

 Portugalia, o frumoasa poezie...

Portugalia, o tara situata in sud-vestul Europei, avand granita cu Oceanul Atlantic in vest si in sud. Coasta de Sud a Portugaliei este formata dintr-un lung sir de plaje, cu un nisip fin, stralucitor si curat. In aceasta curatenie te poti bucura de nenumaratele scoici, de vant, de mare.


Portugalia cu simbolurile ei.

Unul din simbolurile nationale ale Portugaliei, Cocosul din Barcelos.  Un suvenir pentru cei dragi. In apropierea orasului Porto, se afla orasul Barcelos, unde este si monumentul infatisand cocosul aducator de noroc ce simbolizeaza triumful adevarului si dreptatii.

Le Coq de Barcelos

"La legende du coq Barcelos a son origine au moyenage a Barcelos, qui etat a l'epoque un petit village au nord du Portugal.
Un pelerin etatit en route pour Santiago de Compostele, a ce jour encore une ville de pelerineage en Espagne. Durant son voyage il fut accuse de vol, juge et condamne.

Il a toujours proteste qu'il etait innocent et supplie de pouvoir plaider sa cause personellement devant la magistrat. Invoquant Saint Jaques a l'aide, il affirma qu'un coq grille qui se trouvait sur la table du magistrat se metrtrait a chanter pour prouver son innocence.

Comme dans les legendes medievales, le coq se dressa et se mit a chanter et le pauvre homme fut libre. La coq de Barcelos est devenu un symbole de foi, de justice et avant tout d'une chance extraordinaire et un excelent timing."  (Text de pe o vedere)

Portugalia cu vinuri specifice zonei.

Vin de Porto, pentru momente speciale.

Portugalia cu variate scoici.

Scoica Saint Jacques este simbolul Sfantului Iacob, de unde si numele ei. Legenda spune ca sfantul Iacob a salvat un cavaler de la inec. Cavalerul a iesit la suprafata acoperit de scoici.

Scoica Saint Jaques este simbolul pelerinilor ce vizitau altarul sfantului Iacob din Spania. In spaniola si portugheza aceasta scoica se numeste "viera".

Nu este o scoica oarecare ci este o scoica oceanica.

Sunt scoici incarcate cu soare,ganduri bune si un mesaj unic, "marturii", a cununiei noastre pentru cei dragi.
Prin simbolul ei, aceasta scoica aduce noroc celor care calatoresc mult, lucreaza in domeniul comunicarii si aduce noroc in relatii.


Scoica Saint Jacques.

Sunt scoici neajunse inca la maturitate, sau "imbracamintea" vre-unei vietati?! Culoarea lor sidefata si fragilitatea te face sa te apopii cu grija de ele. O "marturie" frumoasa de la Oceanul Atlantic.

Asa arata plaja, cerul, marea la rasaritul soarelui. Cand pescarusii vin curioasi sa vada ce le ofera aceasta zi.

Zborul, este o metafora pentru creatie!


Portugalia cu variate suveniruri, tesaturi, culori din tot spectrul.


Frumoase si reprezentative pentru acest loc presarat cu putin mister, legenda, traditie si autenticitate.
Portugalia, un tinut care ne inspira si care ne apropie de ceea ce e cu adevarat important in noi.
Traim si retraim toate acestea...

Portugalia un etern inceput...


Portugalia cu locurile de vanzare a pestilor (legale sau nu , asta nu mai stiu) sunt prezenti si pescarusii. Prezenta lor este legala :-)
Faro vazut prin ochii nostri...

O minuscula parte de cer, din Faro, surprinsa in prima noastra zi, cu soare, in Portugalia (iunie 2010). Unde aeroportul se face simtit.O seara in Faro din Iunie 2010

O viata de "noapte" ce devine vizibila, ziua.


Faro, in fotografii dintr-o calduroasa seara de mai 2011...


In orasul Faro intalnesti ruine romane si cladiri vechi.
Piata deschisa din Faro si locul unde acum este Catedrala, a fost locatia unui forum roman.La primera es la parte antigua de la ciudad y antiguo centro amurallado localizado en torno al puerto y la catedral de Faro; la Cidade Velha es más moderna y destaca el Arco da Vila, puerta alzada en 1812 como sustitución de otra que habia antigua."

Turnul Catedralei...

"Dentro de la ciudad de Faro se pueden encontrar dos zonas claramente diferenciadas: Vila Adentro, o conocida como la Ciudad Vieja, y Cidade Velha, o Ciudad Moderna.
Simbol prin care trece lumina.


Portugalia cu portocali.


Catedral. Museu miradouro.
Altar dos ossos.Faro, plin de culoare, cum l-am descoperit in  mai si iunie...
Cu florile violet ale copacilor ce decoreaza intreg orasul.
Un fruct tare delicios. Mai ales cand strabati la pas stradutele pentru a simti ce inseamna aceste locuri minunate. Cu aceste case, ceva particular. O zona minunata!

" Sugerimos un calmo passeio de barco, realizado totalmente am aquas interiores, atraves dos recortados canais e esteiros da Rita Formosa. Chegados ao ponto mais a sul de Portugal Continental, a Ilha Deserta, um passeio sobre as areias virgens da praia para recolher algumas conchas e aprecier a inospita beleza da paisagem dunar e da sua caracteristica vegetacao."


Mai zaresti cate o pasare cu penetul alb si ti se promite, de catre ghid, ca vei putea intalni si cuiburi ale acestora, pe insula. Alaturi de variate scoici, plante specifice acestei insule. Si fel si fel de vietati.


Portugalia, cu plaje insorite, nisip stralucitor, si o mare cere se prezinta in naturaletea ei, pe o portiune de insula, vizitata de turisti, in trecere.

In Feng Shui, scoica este o emblema pentru norocul in relatii.


Scoica aduce bunastare.
Asezara in sectorul Sudic al casei este asociat cu norocul.
Culegem amintiri...La Isla Deserta cu o plaja minunata in care doar pasarile, vantul si valurile se fac auzite.
Scoica este utilizata in budismul tibetan, pentru convocarea adunarilor religioase, fiind utilizata ca instrument muzical si ca vas pentru apa sfintita.


lha Deserta

O insula in care Linistea si Naturaletea sunt regine.


"Iata va dau voua toate ierburile care au samanta in ele, de pe toata fata pamantului si toti pomii care au roade cu samanta in ele. Acestea sa fie hrana voastra" (Facerea 1, 29)


Cu fructe si legume in vase de scoici si platou de os de sepie.
Cu sare de mare si soare...

In traditiile celtice, scoica este un simbol al fertilitatii, benefice pentru cuplurile care parcurgeau acest drum. Scoica evoca apusul soarelui indicand, parca, directia de mers a pelerinnilor- mereu catre vest.


Plantele in luna mai.

Plantele, de pe insula de un verde si violet discret.


 Tepii lor te tin departe sa le culegi. Asa arata ele in luna iunie, cand au o nuanta violet.

Cu diferite plante ce fac flori minuscule. Un amestec de nuante violet, galben, argintiu si verde...

"Ratiunea e ultima la care apeleaza dragostea", un proverb portughez care imi place.


Cuiburi in nisipul fierbinte si pasari albe...


O inimioara pentru ouale ce sunt protejate de soare si de nisipul cald, si ocrotite pe pasari albe micute care se inalta cand fiintele umane trec pe langa ele, si le vegheaza din zbor.

O parte din Insula. Cu portiuni de plaja frumos amenajate.


Scoica este un instrument stravechi de chemare in lupta. Fiecare erou din legendele indiene in bataliile mitice purta o scoica alba ce avea un nume propriu.


Portiunea pe care o parcurgem pentru a ajunge la plaja de pe insula. Trecem printr-un restaurant...
"Before the return, time to try some traditional algarvean taste."

" Antes do regresso, tempo para saborear alguns produtos tipicos da ragiao."


" Cuplurile casatorite care se iubesc isi spun unul altuia zeci de mii de cuvinte fara sa vorbeasca." (proverb portughez).Ne intoarcem cu acelasi catamaran si strabatem o particica din ocean... 

"Visita no Parque Natural da Ria Formosa."Faro, un oras, capitala al Algarve, te incanta cu muzee, reastaurante, magazine de suveniruri.


Copaci inloriti, o minunatie...

O straduta din Faro unde am pus in miscare niste melci. Nu stiu cat de departe au ajuns... sper ca mai departe de farfurie
Pe aceeasi banca, pe aceeasi alee in care domneste rozul...

                                                              Flori din iunie.


Flori din mai.


Albufeira
"Albufeira is famed for its beaches, for the countless shades and tones of its rocks and cliffs.""This is a place where people live to the rhythim of the great holiday destinations, sunbathing during the day and at sunset flocking to enjoy the restaurants, bars and discos that enliven the night-time hours."

"Albufeira- A long strip of sand with the city surrounding it like an amphitheatre, it is made up of three beaches: Peneco, Pescadores and Inatel."


"Once a peaceful fishing village, still retains its narrow streets in the old town and whitewashed houses perched over a charming beach where, when tourism allows it, you can stroll among the colorful fishing boats ornamented with eyes, animals and stars."


Marina din Albufeira."Algarve este regiunea cea mai sudică din Portugalia. Ea ocupă o suprafață de 4.960 km², având 400.000 loc. Algarve este numită oficial „Região do Algarve” find una din cele 7 regiuni administrative al Portugaliei."
A igreja ou Capela de Sao Sebastiao de Albufeira.


"Havia Antigamente no lugar de actual igreja uma pequena capela, dedicada a este martir dor primeiros tempos do cristianismo, que depoi fui substituida por esta mais ampla e mais ornamentada.
O seu altar de talha dourada e o mais belo da cidade.
Na sala do lado sul este uma reproducao do antigo castelo qui existiu na zona historica da cidade." (Jose Rosa Simao)

Quarteira


"If you prefer quieter activities take a leisurely stroll to Vilamoura along the beach front (it isn't far at all) and take in the sights at the marina! It will probably take you longer to walk around the marina than to walk from Quarteira but if you are still feeling engergetic, the beach (Falésia) at the western side of Vilamoura marina carries on all the way to Olhos de Água next door to Albufeira!"


Acelasi Soare ce rasare si in acest an...Zi de zi, an de an...Si atunci si azi ne gaseste in Quarteira.
VilamouraSi ceva fotbal, sa zicem. Atmosfera din Vilamoura. "Meciurile trec, stadioanele raman" (proverb portughez).Un loc tare dragut, de luat acasa :-) O armoniei a simbolurilor imbinate cu maiestrie. O arta asemantoare cu a noastra.
Si arta e una singura!
In drum spre aeroport...
Ne vom intoarce!

***
Cu multumiri Simonei pentru indrumari si amabilitate. Iti dedicam aceasta pagina :-)
***

Text: Diana Pamfil
"Citatele": pliante  si internet
Fotografii: Diana si Bogdan Pamfil